Kunstgeschiedenis - jaarcursus (di.ochtend)

Direct inschrijven

De cursus Kunstgeschiedenis van Patricia Huisman is te volgen in losse blokken of als jaarcursus. Schrijft u zich in 1x in voor alle blokken, dan kunt u gebruik maken van de Rotterdampas en wordt er op het gehele cursusbedrag een korting van € 25,- verleend.

De jaarcursus bestaat uit:
Blok I: Meesterwerken III
Beroemde topstukken uit de kunst: iedereen kent het plaatje wel, maar wat is eigenlijk het hele verhaal dat er achter schuilgaat? Een aantal meesterwerken wordt nader belicht; behandeld wordt hun ontstaansgeschiedenis, hun ontvangst door tijdgenoten, de waardering door de eeuwen heen en de invloed op andere kunstenaars. Aan bod komen de volgende kunstwerken: de Kruisoprichting van Rubens, Bernini’s sculptuur Pluto en Proserpina, Het vlot van de Medusa door Géricault, De Vrijheid leidt het volk van Delacroix, Bougereau’s Geboorte van Venus, Een bar in de Folies-Bergère van Manet, Impression, Soleil Levant door Monet, Van Gogh’s  Het Caféterras, Les Demoiselles d’Avignon van Picasso, Victory Boogie Woogie door Mondriaan, Rothko’s Untitled, Ushering in Banality van Jeff Koons.
Lesdata: 11, 18 en 25 september, 9, 30 oktober en 6 november

Blok II: De Wederopbouw van Nederland
Na de Tweede Wereldoorlog begon men vol goede moed aan de wederopbouw van Nederland. Tussen 1940 en 1965 was er een enorme bouwactiviteit: oorlogsschade werd hersteld, er was schaarste, maar ook optimisme en vernieuwing. Nieuwe materialen en wijkopbouw werden geïntroduceerd en ook het verkeer speelde een steeds belangrijkere rol. Woningbouw en openbare gebouwen als scholen, kerken en kantoren werden opgetrokken en bovendien vaak voorzien van kunstwerken. De wederopbouw van Rotterdam is het meest bekend, maar ook elders in Nederland werd hard gewerkt aan een nieuwe start voor een nieuw tijdperk.
Lesdata: 13, 20, 27 november, 4, 11 en 18 december

Blok III: Meesters van vormgeving en design
Alles om ons heen is ooit door iemand ontworpen, over ieder gebruiksvoorwerp is nagedacht. De vormgeving van ons dagelijks leven is in de loop van de tijd mede bepaald door een aantal belangrijke designers. Ontwerpers als Henry van de Velde, Gerrit Rietveld, Marcel Breuer, Eileen Gray, Charles & Ray Eames, Ettore Sottsass en Philippe Starck zullen in deze serie behandeld worden. Hoe verliepen hun carrières, wat zijn hun belangrijkste ontwerpen? Hun leven en werk wordt besproken, elke lezing belicht een of twee vormgevers en hun context.
Lesdata: 15, 22 en 29 janurari, 5, 12 en 19 februari

Blok IV: Literatuur en beeldende kunst
In de loop der eeuwen hebben talloze kunstenaars zich laten inspireren door de literatuur. Daardoor is het mogelijk om via de beeldende kunst kennis te maken met een aantal klassiekers uit de wereldliteratuur. Aan de hand van kunstwerken worden enkele van de beroemdste verhalen uit de literatuurgeschiedenis gepresenteerd. Zowel de kunstwerken, die uiteenlopen van de klassieke oudheid tot aan de twintigste eeuw, als de schrijvers, blijken nog altijd in staat ook de moderne lezer en toeschouwer te boeien. In zes bijeenkomsten worden de volgende werken behandeld: Homeros’ Ilias en Odyssee, het Roelandslied en de Nibelungen, de Divina Commedia van Dante, Don Quichot door Cervantes, Shakespeare’s Hamlet, Faust van Goethe, de Pre-Rafaëlieten en Salomé.
Lesdata: 12, 19 en 26 maart, 2, 9 en 16 april

Praktisch
Cursusnummer: 914
Docent(en): Patricia Huisman
Kosten: vanaf € 240,-
Aantal lessen: 24
Aanvang: 11-9-2018 , dinsdagochtend van 9.00 tot 12.30 uur

Direct inschrijven

Kies een cursus