Kunst kijken en ... meer zien (instapcursus)

Direct inschrijven

Tijdens de cursus 'Kunst kijken en... meer zien' buigen we ons over de wortels van de moderne kunst, de 2e helft van de 19e eeuw: Manet, Monet, Matisse, Paul Poiret/art deco, Picasso, Kees van Dongen, de Russische avant-garde (Wassily Kandinsky, Kazimir Malewich, Marc Chagall e.a.). We luisteren ook naar bijpassende muziekfragmenten, want ook die wereld verandert. 

Praktisch: 
De jaarcursus van Willy Atema is in september 2017 gestart. Vanaf januari 2018 is het mogelijk op de wo.morgen in te stappen in het jaarprogramma. 
De instapcursus Kunstgeschiedenis van Willy Atema bestaat uit 1 serie van 4 lessen en 1 museumbezoek. Het programma is op de actualiteit afgestemd. Inschrijving geldt voor de hele cursus, incl. museumbezoeken. Cursusgeld in 1x te voldoen. Er is geen syllabus. Korting met Rotterdampas is, onder voorwaarden van de pas, geldig. 

Les 5 en 6 (10 en 24 januari): Picasso, I en II
Zeg je Matisse, zeg je ook Picasso, eeuwige rivalen en voorzichtige vrienden. Wat Matisse doet met kleur, doet Picasso met de lijn. Het is een spannend verhaal: het leven en de liefdes van van Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso. Vanaf zijn vestiging in Parijs als amper 18 jarige hangt om hem de geur van onaangepast gedrag en het experiment. Picasso is ambitieus, competitief en zelfbewust – maar met de verkoop gaat het in de beginjaren maar matig. En zij die hem redden uit de armoe en vergetelheid komen van ver: uit Rusland (Morozov en Tsjukin) en Amerika (Leo en Gertrude Stein). 

Les 7 (7 februari): Paul Poiret en art deco
De couturier Paul Poiret is een van de grootste vernieuwers van de mode aan het begin van de 20ste eeuw. Maar zijn invloed reikt veel verder dan de mode alleen. Hij streeft naar een ‘totaalkunstwerk’ en omringt zich met kunstenaars, vormgevers en architecten die hij allen inzet bij de ontwikkeling en promotie van zijn creaties en omringt zich graag met modern werk van beeldhouwers/schilders als Brancusi, Robert Delaunay en Kees van Dongen. 

Museumbezoek woensdagmiddag 21 februari, 13.30 uur verzamelen in hal Gemeente museum Den Haag
Paul Poiret, vader van deArt Deco (tentoonstelling loopt van 14 oktober 2017 - 04 maart 2018) 
Het werk van Poiret en van de kunstenaars uit zijn omgeving blijkt het kraambed te zijn van de Art Deco, hij wordt met recht de vader van de Art Deco genoemd. De tentoonstelling bevat mode, schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie en film, waaronder spectaculaire bruiklenen van The Metropolitan Museum of Art, het Victoria & Albert Museum en is alleen in Den Haag te zien. 
Let op: reis- en entreekosten voor eigen rekening.

Les 8 (7 maart): De Russische avant-garde
2017 Is ook voor de Russische geschiedenis en beeldende kunst een belangrijk jaar: in 1917 breekt de Russische Revolutie uit. Het is over en uit met het de tsaar (Nicolaas II), de bolsjewieken nemen de macht over. Schilders (Wassily Kandinsky, Kazimir Malewich, Marc Chagall) maar ook dichters (Vladimir Majakowky) filmers ( Eisenstein), alle disciplines  zetten zich vol overgave in om de marxistische/ leninistische heilstaat ook beeldend vorm te geven, culminerend in een weergaloze tentoonstelling in 1932: ’15 jaar kunstenaarschap in de Sovjet Republiek’. Daarna draait (inmiddels) Stalin de schroeven aan – het is over met de utopie, wat volgt is het socialistisch realisme. En weer later horen wij van de goelag. 

 
Praktisch
Cursusnummer: 854
Docent(en): Willy Atema
Kosten: vanaf € 67,50
Aantal lessen: 5 (incl. 1x museumbezoek)
Aanvang: 10-1-2018 , woensdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur

Direct inschrijven

Kunst kijken en ... meer zien (instapcursus)
Kies een cursus